Camping Les Cerisiers du Jaur ****

Route de bédarieux 34220 - Saint Pons de Thomières
Hérault - Languedoc-Roussillon - Occitanie - France
Tél : 00 33 (0)4 67 95 30 33
Facebook youtube Instagram contact

Het erfgoed ontdekken

Ontdek het erfgoed rond de camping

De regio heeft qua erfgoed veel te bieden.

In St Pons de Thomières, waar de camping zich bevindt, kunt u zowel het kathedraal bezichtigen, als het prehistorisch museum, de bron van de Jaur rivier, en het marmer waar de stoepen mee belegd zijn.

Saint Pons de Thomières :

Het centrum van Saint Pons is op loopafstand van ‘het groene pad’, op slechts 1,5 km van de camping.

De 2300 ‘Saints Ponais’ wonen in de vallei ‘du Jaur’ aan de voet van karakteristieke bergen waar vele bezoekers en toeristen naartoe trekken voor een mooie wandeling.

In deze ongerepte natuur van het Parc Naturel du Haut Languedoc heet St Pons eenieder welkom. U kunt er volop genieten van de vele bezienswaardigheden waaronder de Benedictijnse abdij gesticht in 936 door Raymond PONS, graaf van Toulouse. Begeleid bezoek met een audiogids is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van St Pons.

Kathedraal van Saint Pons

Het kathedraal van St Pons was eerst een abdij en werd pas later tot een kathedraal omgebouwd, en in de 12e, 15e, en 18e eeuw veel renovaties gekend. De rijkelijk versierde toegangspoort staat ook bekend als de "Poort naar de dood". Binnen de kathedraal hebben veel veranderingen plaatsgevonden. Het koor is omgeven door een prachtige poort en met marmeren gedecoreerd en bevat indrukwekkende 18eeuwse.

Marmer van St Pons:

De geschiedenis van het marmer van Saint Pons is overal terug te vinden wanneer men St Pons doorloopt aan de hand van een korte wandeling door het centrum of de wat langere (en wat zwaardere) rondom de stad. Deze wandelingen worden u al bij aankomst aangeboden.

Het Prehistorisch Museum van Saint Pons

Het museum werd in 1985 geopend naar aanleiding van een schenking van de prehistoricus Gabriel Rodrigues. Het is onlangs gerenoveerd, en er worden nu rondleidingen gegeven.

Aan de hand van verschillende voorwerpen afkomstig van opgravingen uit de grotten van Camprafaud en Resplandy worden de opeenvolgende civilisaties getoond die bestaan hebben in de regio van St Pons. Er zijn ook voorwerpen van historische periodes van de Bronstijd tot aan de Middeleeuwen te aanschouwen..

De bron ‘du Jaur’ (Source du Jaur)

De permanente frisheid van de bron maakt een goede waarneming mogelijk van de gekantelde toren van graaf PONS, dat onderdeel uitmaakt(e) van de versterkte muren van het paleis. Aan de voet van de rots, komt de bron tot rust.

Grot van de Devèze

De grot van de Devèze, die zich in het Natuurpark van de Haut Languedoc bevindt, is toevallig ontdekt tijdens werkzaamheid voor de aanleg van een spoorweglijn. Het is een bezielde, en authentieke grot, die beschouwd wordt als één van de mooiste van Frankrijk. U zult verrast zijn van de « finesse » van haar druipstenen. De grot wordt ook wel « het paleis van de glasspinster » genoemd.

Le safari speleologie

De grot van Ponderatz is, dankzij haar ondergronds netwerk, een enorm avonturen- en ontdekkingsterrein. Voor een bezoek aan deze bijzondere grot wordt u al het nodige speleologisch materiaal ter beschikking gesteld. In de grot zelf wordt u begeleid door een opgeleide en gediplomeerde gids, met wie u de gangen en galerijen, de zalen en de ondergrondse rivier zult ontdekken. Er zijn verschillende trajekten mogelijk, de één sportiever dan de ander, maar allemaal zijn ze sensationeel ! de vereiste uitrusting wordt ter plekke verstrekt.

De Textielmuseum

In Labastide Rouairoux bevindt zich het textielmuseum waar u de bewerking van wol kunt ontdekken. Een waar getuigschrift van de ongekende vakmanschap en cultureel erfgoed.

Minerve en Olargues maken deel uit van de benaming “ mooiste franse dorpen”. U kunt er in alle rust rondwandelen en de bezienswaardigheden van deze historische stadjes bezichtigen.

Olargues

Dit pittoreske dorpje, dat aan de voet van het massief van Espinouse ligt, staat bekend als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Men heeft de indruk dat het dorpje zich vastklampt aan het voorgebergte van het massief en dat de Jaur rivier zich er rond geslingerd heeft. De smalle steile straatjes en het torentje dat hen bewaakt, domineren de zeer overvloedige kersenteelt van de vallei.
Van hieruit heeft u een prachtig zicht op de Jaur rivier en op de Espinouse of de Caroux, wiens bergtoppen u aan de horizon ziet.

Minerve :

Minerve strekt zich uit op een rotsachtig voorgebergte. Het ligt er als een eiland, losgetrokken van het plateau door uitwerking van de erosie tijdens het kwartiare en tertiaire tijdperk. Het dorp kijkt uit op een dorre uitgehouwen geul waar vroeger de Cesse en de Brian stroomden. Met z’n vele bezienswaardigheden, waaronder door de natuur gevormde bruggen heeft Minerve iets heel pittoresks. De nagalm van de beproevingen die de Katharen verduurden is nog te voelen. Op deze plek lichtten tijdens de kruistocht de albigeois hun eerste brandstapel. Meer dan honderd vijftig gooiden zichzelf op het vuur als een opoffering voor hun geloof.

Onze favorieten